Schotland

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_tabs interval=”0″ style=”tab-style-one”][vc_tab title=”Algemeen” tab_id=”1390058784-1-74″][vc_column_text]

Algemene informatie

Ben je opzoek naar een actieve expeditie in Schotland? Wij hebben voor mensen die zin hebben in een mooi avontuur een interessant aanbod. Arxplore organiseert van 1 tot en met 9 mei een Hike- en survivaltocht. We zullen de wildernis van Schotland in trekken en zoveel mogelijk op ons zelf aangewezen zijn.

Meerdaagse trektocht

Deze expeditie bestaat uit een meerdaagse trektocht waarbij we minimaal 10 kilometer per dag zullen bergwandelen door de Schotse Hooglanden. Hierbij zullen we alle dagen tijdens de tocht overnachten in de natuur. Eten draag je zelf mee in je backpack en water filteren we uit de rivier met speciale waterfilters. We zullen selfsupporting zijn tijdens deze tocht. Wat betekend dat we al onze materialen en benodigdheden zelf mee zullen moeten nemen.

Clinics

Naast het wandelen zullen we verschillende clinics geven en zul je aan de slag gaan met oriëntatie en navigatie vaardigheden. We maken hierbij gebruik van kaart en kompas. Ook zullen we ingaan op een aantal survival-skills, dus neem ook je survival pakket mee…

Basisconditie

Een goede basisconditie is nodig tijdens deze tocht. Je hoeft natuurlijk geen topsporter te zijn. Wel moet je je realiseren dat je berg op en af moet kunnen met een zware backpack.

Wanneer je je inschrijft kunnen wij een trainingsplan verzorgen, zodat je fysiek instaat bent om de tocht goed te doorlopen. Wel willen we dat dan zo spoedig mogelijk weten zodat je voldoende tijd hebt om ook te kunnen trainen.[/vc_column_text][/vc_tab][vc_tab title=”Programma” tab_id=”1390058784-2-51″][vc_column_text]

Programma

Er zijn verschillende manieren om naar Schotland af te reizen. Wij hebben 2 opties hieronder weer gegeven. Per ferry en per vliegtuig. De ferry heeft hierbij onze voorkeur zodat we vanaf IJmuiden al gezamenlijk kunnen reizen naar Glencoe. Ook geeft het naar ons idee een stuk rust om per ferry te reizen. Je zit niet met het inchecken en de  kilo’s waar je rekening mee moet houden etc. Je kan gewoon meenemen wat je mee wilt nemen. Ook is de reis per ferry een belevenis op zich!

 

Dag 1

Op de 1 mei in de namiddag/avond vertrek met de ferry vanuit IJmuiden. Gedurende de nacht vaart de ferry dan naar Newcastle. In de ochtend ga je dan zelf met reisgenoten naar Glencoe rijden waar jullie zullen overnachten in een hostel. Het hostel is tevens het verzamelpunt voor alle deelnemers.

Tijdens de kennismakingsdag zullen we het reizen verder toe lichten.

Dag 2

2 mei met het vliegtuig van Amsterdam naar Glasgow. Vanaf het vliegveld rijden met een (huur) auto naar Glencoe waar we zullen verzamelen in een hostel.

Dag 3

3 mei, starten we rond de 09:00 uur met het verplaatsen naar het vertrek punt voor de hike. (Na het voorverkennen zullen we pas inhoudelijk in kunnen gaan op de tocht)

Dag 4

4 mei opstaan, gereed maken voor de hike en eventueel andere activiteiten.

Dag 5

5 mei opstaan, gereed maken voor de hike en eventueel andere activiteiten.

Dag 6

6 mei opstaan, gereed maken voor de hike en eventueel andere activiteiten.

Dag 7

7 mei opstaan, gereed maken voor de hike en aan het einde van de morgen/halverwege de middag zullen we samen richting het hostel rijden, waar we zullen genieten van een heerlijke douche en aansluitend is ons voorstel om gezamenlijk te dineren als mooie afsluiter van de tocht.

Dag 8

8 mei vertrek met de auto naar de ferry. In de avond zullen we dan vertrekken naar Nederland.

Dag 9

9 mei september in de ochtend komt de ferry aan in Nederland.

Kosten voor de bootreis voor een 4 personen incl. hut  en overtocht met  een auto vanaf  ongeveer €400,-  totaal. Kijk voor de actuele kosten op de site van DFD-seaways Afhankelijk van het vervoer waarmee je naar Schotland gaat reizen zal de duur van de reis verschillen. Wij zullen tijdens de kennismakingsdag een voorstel doen voor het gezamenlijk heen reizen per ferry. Het inhoudelijke programma zal na de voorverkenning eind april worden bekend gemaakt.

 

Is het niet mogelijk om per ferry te reizen of heb je misschien minder tijd dan hebben we nog een alternatief.

Dag 1

2 mei met het vliegtuig van Amsterdam Schiphol naar Glasgow. Vanaf het vliegveld rijden met een (huur) auto naar Glencoe waar we zullen verzamelen in een hostel.

Dag 2

3 mei, starten we rond de 09:00 uur met het verplaatsen naar het vertrek punt voor de hike.

Dag 3

4 mei september opstaan, gereed maken voor de hike en eventueel andere activiteiten.

Dag 4

5 mei opstaan, gereed maken voor de hike en eventueel andere activiteiten.

Dag 5

6 mei opstaan, gereed maken voor de Hike en eventueel andere activiteiten.

Dag 6

7 mei opstaan, gereed maken voor de hike en aan het einde van de morgen/halverwege de middag zullen we samen richting het hostel rijden, waar we zullen genieten van een heerlijke douche en aansluitend is ons voorstel om gezamenlijk te dineren.

Dag 7

8 mei september vertrek met de auto naar het vliegveld van Glasgow. Daarna vertrek je met het vliegtuig naar Nederland.Kostenindicatie:
Kosten voor een retour vlucht vanaf €120.- en max €200,- Afhankelijk van vertrektijden wanneer je wilt vliegen (pagina KLM).
Huur auto voor 4 personen vanaf +_/- €130,- excl. brandstof etc.[/vc_column_text][/vc_tab][vc_tab title=”Route” tab_id=”1390058838679-2-0″][vc_column_text]

De route

De route van de hike staat nog niet vast. Van 22 april t/m 29 april is Arxplore in Schotland om de hike voor te verkennen. Bij terugkomst zullen we de route beschikbaar stellen.

Wat wel vast staat is dat de hike rondom de Ben Nevis zal zijn, met 1344 meter de hoogste ‘berg’ van het Verenigd Koninkrijk. En natuurlijk gaan we ook naar de top![/vc_column_text][dt_gap height=”15″][vc_gmaps type=”k” zoom=”12″ link=”https://maps.google.nl/maps?q=ben+nevis&hl=nl&ll=56.804168,-5.025902&spn=0.067387,0.209255&sll=56.819817,-5.105218&sspn=0.03368,0.104628&hnear=Ben+Nevis&t=h&z=13″ size=”400″][/vc_tab][vc_tab title=”Vervoer” tab_id=”1390058839898-3-10″][vc_column_text]

Vervoer

Tijdens de bijeenkomst zullen we het advies geven om samen te reizen met  de andere deelnemers. Dat is goedkoper en gezelliger.  Wij zullen ook de mogelijkheden bespreken tijdens deze dag hoe je het beste kunt reizen en ook wat wij daarin kunnen betekenen. Wij kunnen bijvoorbeeld jouw backpack meenemen met onze bus. Wel moet je deze dan bij ons inleveren voor vertrek en ook weer zelf ophalen. Het vervoer van de backpack is dan wel op eigen risico.
Het is mogelijk om met het vliegtuig naar Schotland af te reizen of met de veerboot.

Vliegen

Het vervoer is het goedkoopste met het vliegtuig. Je kunt vliegen van Amsterdam naar Glasgow international airport voor de tickets kan je terecht bij de KLM.

Veerboot

Ga je liever met de veerboot dan vertrekt deze vanuit IJmuiden en komt zo’n 13 uur later aan in Newcastle. Voor de mogelijkheden en prijzen verwijzen wij graag door naar DFD-Seaways.

Openbaar vervoer en autohuur

Op het vliegveld of in Neuwcastle een auto huren is eenvoudig, maar ook met de trein is een goede optie. Meer informatie over de treindienstregeling in Schotland vind je hier.

Kijk hier voor meer informatie over het openbaar vervoer in Schotland in het algemeen.

NB. Bus- en treintickets zijn goedkoper als je ze (ver) van tevoren via internet koopt.

Reisdocumenten

Om te kunnen verblijven in Schotland heeft uw een geldige ID-kaart of paspoort nodig.

Rij- en kentekenbewijs

Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Groot-Brittannië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.[/vc_column_text][/vc_tab][vc_tab title=”Overnachting” tab_id=”1390726414963-8-9″][vc_column_text]

Overnachting

Gedurende de hike zullen wij overnachten in een bivak. Je krijgt van ons een tarp (speciaal doek) waarmee je een eigen onderkomen kunt bouwen. Zo heb je iedere nacht een mooie verblijfplaats,  die je zelf hebt gebouwd. Natuurlijk zullen wij je hierbij helpen.

Uitgerust beginnen aan de hike & eindigen

Bij deze meerdaagse hike is tweemaal een overnachting in een jeugdherberg/hostel inbegrepen. Zo kan je voor de tocht nog even lekker uitrusten en na de tocht kunt bijkomen van de tocht en je opfrissen voor vertrek naar Nederland.

jeugdherbergen zijn tegenwoordig voor alle leeftijden toegankelijk. Je slaapt hier op een slaapzaal met meerdere (stapel-)bedden, soms zijn er ook 2- of 4-persoonskamers. Vaak heb je wel een eigen slaapzak nodig. Badkamer en toilet moet je meestal delen.
We zullen in de omgeving van Glencoe een hostel voor jullie verzorgen voor aanvang van de tocht. We zullen na de tocht verblijven in een hostel in Fort- William.[/vc_column_text][/vc_tab][vc_tab title=”Gezondheid” tab_id=”1390726863903-9-8″][vc_column_text]

Gezondheid

 

EHBO

Je dient zelf te zorgenvoor een persoonlijke EHBO, zoals o.a. pijnstillers, pleisters, blarenplijsters, desinfectiemiddel , sporttape etc.

Medicatie

Om eigen medicatie mee te nemen is het raadzaam om een medisch paspoort aan te vragen bij u huisarts. Het is raadzaam deze mee te nemen bij het invoeren van uw medicatie naar het buitenland. Dit voorkomt een hoop gedoe bij de douane. Meer informatie kunt u vinden op de site van de douane ook kunt u kijken op EMP (Europees Medisch Paspoort). Voor medicatie die onder de Opiumwet valt is een aparte vergunning nodig.

Midges in Schotland

Midges zijn kleine bijtende insecten/steekvliegjes. In de zomermaanden zijn deze
insecten het meest actief. Ze zijn erg vervelend. Het probleem is voornamelijk de hoeveelheden van deze insecten die alle open plekjes op je lichaam zullen vinden wanneer je er niets aan doet. De vrouwelijke insecten zijn op zoek naar bloed voor hun eitjes en de mannelijke insecten zullen je niet prikken.

Waar komen ze het meest voor? Je vindt ze hoofdzakelijk in de drassige gebieden en in de buurt van de plassen. Nu is het in Schotland redelijk drassig dus vermijden wordt lastig. De midges zijn actief van april tot oktober. Het meest actief zijn de midges in juni-augustus.

De midges zijn het meest actief bij zonsondergang en zonsopgang.

Wat kun je er aan doen? Zorg voor een kampvuur: De midges houden niet van rook.

Je lichaam bedekken met kleding. Lange mouwen, lange broek en eventueel een muskietenkap dragen.

Smeermiddelen.
Het beste kun je een middel kopen met de werkzame stof diëthyltoluamide oftewel DEET. De middelen met de hogere concentraties DEET zijn het effectiefst. In Schotland zijn meerdere soorten te koop. in Nederland kun je het beste de jungle variant kopen met een hoge concentratie DEET. Ook zijn er op internet diverse varianten te vinden.

Ook zijn er DEET vrije varianten te koop. Laat je over deze goed adviseren, wanneer je een variant koopt zonder DEET. Veel soorten zullen niet effectief genoeg zijn.

Teken

In Schotland zijn net als in Nederland ook teken. Teken zijn kleine geleedpotigen die op zoek zijn naar een gastheer om zich tegoed te doen aan bloed. Teken zijn erg klein en lijken op een klein spinnetje. De larve is erg klein, ongeveer 0.5 millimeter. Een volwassen teek is zo’n halve centimeter groot.

De begeleiders van Arxplore kunnen je helpen om een teek te verwijderen, mocht dat nodig zijn en mocht je niet weten hoe dat moet. Zij zullen je ook vertellen waar je op moet letten tijdens en na de verwijdering.

Controle is dus iedere dag van belang. Teken gaan vaak op plaatsen zitten zoals; oksels, liezen of op de randen van kleding. Dus bijvoorbeeld aan de rand van je ondergoed of sokken. Vaak voel je wel dat er iets zit dat er niet hoort.

Meer informatie over teken kun je vinden op Nederlandse site tekenradar[/vc_column_text][/vc_tab][vc_tab title=”Verzekering” tab_id=”1390058903980-5-8″][vc_column_text]

Reis- en ongevallenverzekering

Je bent bij ons verzekerd van veilige buitensport, maar toch blijven er altijd bepaalde risico’s tijdens dit avontuur in Schotland. Om de risico’s te dekken die onze activiteit in Schotland met zich mee brengt hebben we ervoor gekozen om deelnemers standaard te verzekeren voor extreme sporten. Zoals de bergsport.

Daarom deze reis- en ongevallenverzekering

Als avontuurlijke berg- of buitensporter blijf je niet altijd op de uitgezette paden. Helaas stopt de dekking van een normale reis- en ongevallenverzekering vaak dáár waar ArXplore’s avontuur gaat beginnen. Wij willen ons tijdens de tocht natuurlijk niet bezig houden met onze verzekeringspolis en bij alles wat we doen afvragen of dat wel kan omdat er uitsluitingen in de verzekeringspolis staan. Met een goede voorbereiding én een goede verzekering die ook opsporing, redding (door helikopter of reddingsteam) en repatriëring dekt gaan wij op pad.

Annuleringsverzekering

Het kan altijd gebeuren dat je reis onverhoopt niet door kan gaan. Daarom is het handig een annuleringsverzekering af te sluiten. Het is natuurlijk niet verplicht en je moet je afvragen hoe groot de kans is dat je net deze ene week niet kunt. Wij bieden zelf geen annuleringsverzekering aan. Denk er wel om dat deze reis uit twee delen bestaat, de heen- en terugreis en de tocht zelf. Het is soms noodzakelijk om door te geven.[/vc_column_text][/vc_tab][vc_tab title=”Prijs” tab_id=”1390058959777-6-1″][vc_column_text]

Prijs

€ 529,- per persoon inclusief BTW[/vc_column_text][dt_vc_list style=”1″ dividers=”true”]

Inbegrepen

 • Kennismaking- en informatiedag in Nederland op 22 februari 2015
 • Tweemaal een overnachting in een eenvoudige hostel
 • Deskundige Nederlandse begeleiding tijdens de trektocht (dag en nacht aanwezig)
 • Cursus basisoriëntatie
 • Diverse clinics en lessen m.b.t. hike en survival tijdens de tocht
 • Gebruik van groepsmaterialen zoals; waterfilters, tarpen en dergelijke
 • Gebruik kaarten en kompassen en GPS-ontvangers
 • Uitgebreide reis- en ongevallenverzekering

[/dt_vc_list][dt_vc_list style=”1″ dividers=”true”]

Door jezelf te verzorgen

 • Vervoer; voor, tijdens en naar Schotland (We zullen een voorstel doen voor gezamenlijk vervoer, gezelliger, praktischer en goedkoper)
 • Maaltijden en drinken (kijk hiervoor ook bij onze online voorbereiding voor recepten en info over voeding en water,
 • Persoonlijke uitrusting (kijk hiervoor ook bij onze online voorbereiding en de beschikbare paklijst.

[/dt_vc_list][/vc_tab][vc_tab title=”Aanmelden” tab_id=”1390058977193-7-9″][vc_column_text]

Aanmelden

Fantastisch dat je als deelnemer met ons mee wilt en de uitdaging samen met ons aangaat.We willen je vragen je gegevens hieronder in te vullen, dan nemen wij contact met je op en ontvang je van ons verdere informatie.

Het is ook mogelijk deze reis met een groep (minimaal 8 personen) te boeken buiten de geplande data. Neem dan contact met ons op.

Je naam (verplicht)

Je e-mail adres (verplicht)

Je geboortedatum (verplicht)

Geslacht (verplicht)

Heb je ervaring met buitensport?

Opmerkingen of vragen

Na het verzenden van dit formulier ontvang je een bevestigingsmail met overige informatie[/vc_column_text][/vc_tab][/vc_tabs][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][dt_banner target_blank=”false” bg_color=”#000000″ bg_opacity=”50″ text_color=”#ffffff” text_size=”normal” border_width=”1″ outer_padding=”5″ inner_padding=”5″ min_height=”150″ animation=”none” bg_image=”http://brittannie.blog.nl/files/2009/02/dunnottar-castle.jpg”]Boek nu je Schotland avontuur.

[dt_button size=”medium” animation=”none” color=”orange” link=”http://www.arxplore.nl/?page_id=6″ target_blank=”true”]Ja, ik wil mee![/dt_button][/dt_banner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][/vc_column][/vc_row]